Houtdraaien

Beginnen met houtdraaien

U overweegt dus om te beginnen met houtdraaien...
Een uitstekend idee, zo zult u ongetwijfeld binnenkort zelf merken.  Hout is immers een zeer mooi en dankbaar materiaal en tijdens het bewerken ervan op een draaibank, kunt u uw eigen creativiteit onbegrensd aan bod laten komen. 

Houtdraaien, een aantrekkelijke hobby

Het aantrekkelijke aan houtdraaien is dat het voor iedereen toegankelijk is, en dat het zeer snel verrassend mooie resultaten kan opleveren. Voor sommigen is houtdraaien een onderdeel van een groter houtbewerkingsproject, voor anderen betekent houtdraaien het maken van leuke kleine dingen, bijvoorbeeld voor de (klein)kinderen. Nog anderen zien er een manier in om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Wat uw beweegreden ook mag zijn, u zult er ongetwijfeld veel plezier aan beleven. Vooraleer u er zich effectief toe engageert met houtdraaien te beginnen, is het goed om een aantal dingen te overwegen die niet onbelangrijk zijn.

Houtdraaien vraagt een geschikte ruimte

Voor het houtdraaien heeft u wat ruimte nodig. Omdat tijdens het draaien nogal wat houtkrullen en stof geproduceerd worden, gebeurt dat meestal in afgesloten ruimtes zoals garages, tuinhuisjes, bergplaatsen, enz... Tegelijk moet u wel de nodige voorzieningen treffen om het houtstof af te voeren.

Waarin dient u te investeren bij het houtdraaien?

Zoals bij iedere hobby, veronderstelt ook houtdraaien een zekere investering. Om te beginnen heeft u een draaibank en wat houtdraaibeitels nodig. Die beitels moeten vroeg of laat geslepen worden, dus je hebt “iets” nodig om te slijpen. Als u begint met het draaien van doosjes, kommetjes en schotels is een klauwplaat dan weer heel handig. Ook de veiligheidsuitrusting mag niet vergeten worden: een stofmasker en een hoofdbescherming zijn echt geen overbodige luxe. Misschien komt er zelfs ooit een stofafzuiging of een lintzaagmachine op uw verlanglijstje te staan.

Welke houtdraaibank heeft u nodig?

De keuze van een eerste draaibank is uiteraard belangrijk. Precisie, stabiliteit, gebruiksvriendelijkheid en gewicht zijn doorslaggevende factoren die de kwaliteit van een draaibank bepalen, en dus ook in belangrijke mate bepalend zijn voor het al dan niet plezier beleven aan de nieuwe hobby.

Welke beitels heeft u nodig bij het houtdraaien?

Wij raden u ook aan om niet te besparen op gereedschap.  Goede HSS draaibeitels kunnen een leven lang meegaan, terwijl minder goede of slecht geslepen beitels gegarandeerd aanleiding geven tot frustraties en desillusies, met als onvermijdelijk gevolg het opgeven van de nieuwe hobby. 

Een basisset houtdraaibeitels kan bijvoorbeeld bestaan uit een afruwguts, een profileerguts, een schuine beitel (of “spindlemaster”), een afsteekbeitel, eventueel aangevuld met een ijldraaiguts.  Deze basisbeitels zult u dan wellicht in een later stadium aanvullen met andere, meer specifieke houtdraaigereedschappen.

Hou het gezond bij het houtdraaien

Houtdraaien heeft ook implicaties op uw gezondheid en veiligheid.  U produceert immers houtkrullen en houtstof.  Houtstof is schadelijk voor de gezondheid; het is dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat dit stof niet in uw longen komt.  Daarom is het raadzaam om altijd een stofmasker te dragen, en om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk stof in de lucht rondzweeft. 

Ten slotte willen wij er u op wijzen dat een stuk hout dat aan een relatief hoge snelheid ronddraait, altijd een potentieel gevaar betekent.  Het is dus van zeer groot belang om de draaisnelheid aan te passen aan de grootte en de vorm van het hout, dat wil zeggen hoe groter het stuk, hoe kleiner de snelheid.

Fundamentele veiligheidstips bij het houtdraaien:
  • start nooit uw draaibank vooraleer uw veiligheidsbril of hoofdscherm, en uw stofmasker op te zetten. 
  • draag geen loshangende kleren tijdens het draaien.
  • kies een lage snelheid om een nieuw stuk op te starten.
  • gebruik het juiste werktuig voor elke job.  Gebruik bijvoorbeeld nooit een afruwguts of een schuine beitel om een werkstuk uit te hollen.
  • wees er zeker van dat het werkstuk correct bevestigd is voor u de machine start.
  • raak het werkstuk niet aan voor het helemaal stil staat.
  • hou de vloer rond de draaibank vrij van houtkrullen; zij maken de vloer glibberig en zijn bovendien brandbaar.
Houtdraaien is snel aan te leren.

Houtdraaien is een hobby die makkelijk en snel aan te leren is.  U kunt dat in uw eentje doen met behulp van een boek of een video, of u kunt opteren voor een of andere instapcursus.  Het voordeel van zo’n cursus is dat alles wat vlugger gaat, en dat u een aantal problemen vermijdt in plaats van ze te ondervinden.  U leert immers van de ervaring van anderen.

U zult in ieder geval heel gauw merken dat houtdraaien een fascinerende en creatieve bezigheid is waaraan u heel veel plezier kunt beleven, maar waarmee u spijtig genoeg niet rijk zult worden, want: “de enige manier om met houtdraaien een klein fortuin te verdienen is er met een groot fortuin aan beginnen !”

De reden waarom de meeste houtdraaiers verslaafd worden aan hun hobby is dat zij op die manier ongebreideld uiting kunnen geven aan hun creativiteit.  Een ruw stuk hout onder uw ogen zien veranderen in een kunstig object geeft een ongelooflijke persoonlijke voldoening.  Houtdraaien is een plezier, het mag nooit een karwei worden.

Geniet ervan.

X

Welkom op onze vernieuwde website met directe bestelmogelijkheid. Wij hebben ons uiterste best gedaan om fouten te vermijden.

Indien u toch om één of andere reden met problemen geconfronteerd wordt dan kan u ons altijd contacteren via email info@willyvanhoutte.com of ook telefonisch op het nummer +32 (0)50 781 794 tijdens de kantooruren. Met onze excuses voor het ongemak.